kulinaria (15)

Kalafiory w słoikach

4.00 avg. rating (77% score) - 1 vote

kulinaria (15)Składniki:

1. 3 kalafiory
2. 3 cebule
3. 3 duże czerwone papryki
4. 3 łyżki soli

Na zalewę:

1. 2 szklanki octu
2. 6 szklanek wody
3. 2 szklanki cukru
4. 2 goździki
5. 2 łyżki musztardy
6. 1 łyżeczka chili
7. 2 łyżki curry
8. Ziele angielskie, listek laurowy

Wykonanie:
Kalafiory dokładnie umyć i podzielić na różyczki. Cebule obrać, przekroić na połówki i pokroić w półplasterki. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Warzywa włożyć do miski i posypać solą; wstawić na 12 godzin do lodówki. Od czasu do czasu zamieszać.
Przygotować zalewę: wszystkie składniki zalewy oprócz musztardy włożyć do rondelka i mieszając zagotować, ostudzić. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać; zagotować. Ostudzić.
Warzywa przełożyć do czystych wyprażonych słoiczków i zalać zalewą. Szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Zobacz także nasze inne wpisy tematyczne:

Author:

Related Post

Nasiona feminizowane

Żywność ekologiczna

Wyciskanie soków

top