kulinaria (22)

RYBA Z ZIELONYM GROSZKIEM

5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

kulinaria (22)Składniki:

30 dag mrożonych filetów z dowolnej ryby
Pół szklanki mąki
1 cytryna
Olej
4 – 5 ziemniaków
Słodka mielona papryka
40 dag mrożonego zielonego groszku
2 łyżki masła
Pół awokado
Sól, pieprz

Wykonanie:

Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, pokroić na porcje. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i mieloną papryką. Odstawić na około pół godziny.
Obrać, umyć i pokroić na ćwiartki ziemniaki. Ugotować w osolonej wodzie.
Kawałki ryby obtaczać w mące (nadmiar otrzepać), kłaść na rozgrzany na patelni olej (oleju ma być sporo), smażyć na złoty kolor.
Zagotować wodę z solą, wrzucić groszek i gotować 3-4 minuty, odcedzić.
Awokado umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Groszek polać stopionym masłem. Dołożyć plasterki awokado i plasterki cytryny. Podawać z ziemniakami i rybą.

Zobacz także nasze inne wpisy tematyczne:

Author:

Related Post

Palarnia kawy

Kwasy Omega 3

Dystrybutor wody

top