5.00 avg. rating (87% score) - 1 vote

kulinaria (25)Składniki:

Pół kg śledzi (matiesów)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 cebule
10 dag rodzynek
¾ szklanki oleju
Sok z połowy cytryny
1-2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, umyć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Poukładać w salaterce.
Rodzynki sparzyć i dokładnie osączyć na sitku.
Cebule obrać , pokroić na na plastry.
Olej rozgrzać na głębokiej patelni, zeszklić cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny, rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i dusić parę minut.
Sos wyłożyć (gorący) na śledzie, ostudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Zobacz także nasze inne wpisy tematyczne:

Author:

Related Post

top